Bekijk hier de film die laat zien hoe het MuziekAkkoord tot stand is gekomen, wat kinderen het leukst vinden aan muziek en waarom het belangrijk is in het primair onderwijs.
Doel
Het MuziekAkkoord is een convenant dat in 1,5 jaar tot stand is gekomen met alle relevante partijen, onder begeleiding van Cultuurplein Noord Veluwe en stichting Méér Muziek in de Klas. Doel van het vierjarige akkoord is om alle basisschoolleerlingen in Nederland, zo ook op de Veluwe, structureel muziekonderwijs op school te bieden. Lees hier het gehele MuziekAkkoord: Download MuziekAkkoord Noord Veluwe.
Ambassadeurs
Sander en Bastiaan, twee net afgestudeerde broers met enorm veel plezier in muziek maken, zijn er trots op dat zij als ambassadeurs de promotie van het Noord Veluwse akkoord mogen doen. “Wij vinden het belangrijk om ons in te zetten om kinderen het plezier van muziek bij te brengen en ook andere partijen hiermee verder te helpen.” De broers hebben hiervoor zelfs een live debat met Koningin Máxima, beschermvrouwe van stichting Méér Muziek in de Klas, mogen meemaken.
Voor de ondertekening hebben kinderen van verschillende scholen een speciaal lied opgenomen genaamd ‘Zing maar mee’.
Wil je op de hoogte blijven? Volg Meer Muziek in de Klas Noord Veluwe op Facebook en Instagram.
Activiteiten & uitvoer MuziekAkkoord
2024
Eind 2024 loopt het MuziekAkkoord af, dat betekent dat dit jaar de laatste beschikbare middelen worden besteed aan uitvoer van verschillende projecten. De projecten verschillen per gemeente, maar de focus in elke gemeente ligt op de samenwerking tussen school en muziekvereniging. In Heerde vindt bijvoorbeeld het Leerorkest plaats, in gemeente Oldebroek en gemeente Epe wordt er momenteel (maart 2024) gewerkt aan voorbereiding van uitvoer van een gemeentebrede projecten – waaraan geïnteresseerde scholen en muziekverenigingen kunnen deelnemen.
Terugblik 2021, 2022& 2023
In 2021, 2022 en 2023 werden de beschikbare budgetten besteed aan verschillende projecten, waaronder:
- Vouchers voor de scholen voor uitvoer van muzikale activiteiten (2022)
- Financiering van muzikale projecten en activiteiten op scholen. Bijvoorbeeld: lessen/projecten in samenwerking met muziekverenigingen, aanschaf muziekmethodes, inzet muziekdocent of training muzikale vaardigheden
- Geld voor financiering muziekinstrumenten bij muziekvereniging: in te zetten bij activiteiten op scholen (de zogenaamde instrumentenbanken)
- Regionale activiteiten: inspiratiedagen muziek voor het basisonderwijs (2021, 2022)
- Inspiratiesessies voor muziekverenigingen uit de regio (2023)
In 2023 worden de beschikbare budgetten besteed aan regionale inspiratiesessies voor de muziekverenigingen uit de regio, zie hierboven.
Financiën voor scholen
2024 is het laatste jaar van het MuziekAkkoord, de laatste beschikbare middelen worden ingezet voor gemeentebrede projecten. Je wordt als school hierover geïnformeerd, wanneer er de mogelijkheid is voor jouw school om hieraan deel te nemen. Er is – vanwege het nog beperkte budget – géén budget per school beschikbaar m.b.t. Méér Muziek in de Klas.
Wil je meer informatie over Méér Muziek in de Klas? Neem dan contact op met de cultuurcoach van jouw gemeente!
Uit de oude doos
Uitreiken muziekvouchers voor 2022
Vanaf februari 2022 hebben alle deelnemende basisscholen een muziekvoucher toegestuurd gekregen die ze kunnen besteden aan Méér Muziek in de Klas. Deze mijlpaal is afgetrapt met onze ambassadeurs Sander en Bastiaan en onze cultuurcoaches Claire, Edith en Renske op 22 maart op CNS De Regenboog in Oldebroek, PCBS Het Mozaiek in Vaassen en CBS Het Talent in Heerde.