Cultuur
Sluiten
KUNST & CULTUUREDUCATIE

Cultuur voor jou

In een persoonlijk gesprek kijken we waar je behoeftes liggen. Kun je aansluiten bij een bestaande groep of is die stap te groot? Waar liggen je creatieve behoeftes? Wil je schilderen, tekenen, ruimtelijk werken, dansen of liever met muziek aan de slag?  We zoeken een geslaagde lessituatie waarin jij jezelf kunt ontplooien zonder druk. Waar je veilig kunt experimenteren onder begeleiding van een kunstvakdocent. Iemand die jouw creativiteit richting geeft.

Lees hier meer over de sociale en creatieve activiteiten bij Cultuurplein. Iedereen kan zich inschrijven voor onze lessen in het reguliere aanbod. In Vaassen hebben we een schildersgroep voor wie iets rustiger wil werken zonder teveel prikkels. Dit organiseren we in samenwerking met KoppelSwoe die zorgt voor deelnemers en de sociaal emotionele ondersteuning.

Voor nieuwkomers is in 2022 textiellab gestart. In een ongedwongen setting leren deelnemers nieuwe woorden en zijn creatief bezig. Ook staan deze bijeenkomsten open voor ouderen of mensen die op graag contact hebben met anderen.In onze Doenja koren staan ontmoeting en taalontwikkeling vooraan.

Mensen met een lichte (verstandelijke) beperking kunnen aan veel van onze reguliere lessen meedoen. We staan als team voor een inclusieve samenleving. We staan open voor suggesties waarmee we ons aanbod kunnen verbeteren.  Heb je ideeën of voorstellen voor cursussen of workshops? We horen het graag. We leren van jouw input en halen drempels weg.

Textiellab

Elke dinsdagochtend  (behalve in de schoolvakanties) zijn er gratis lessen van Textiellab in Heerde. Cultuurplein opent tussen 9.30 en 11.00 uur de deuren voor vrouwen van verschillende culturen die elkaar willen ontmoeten. In het textiellab ontmoeten nieuwkomers en andere vrouwen uit de regio elkaar wekelijks in de Heerd om samen bezig te zijn met tal van creatieve lessen met textiel. Er zijn 10 lessen waarvan er 5 om de week met de docente zijn en de andere lessen gemeenschappelijk worden gedragen. Docente Herma de Ruiter is een inspirerende dame die internationaal op beurzen actief is geweest en workshops heeft verzorgd met onder andere quilten.  Doel is de ontmoeting mogelijk te maken via kunst en cultuur. De gemeente Heerde zorgt voor financiële ondersteuning. We zien een mooie mix van deelnemers met diverse achtergronden. Onder andere via Taalpunt vanuit de bibliotheek worden daarom deelnemers geworven. Lijkt het jou leuk om anderen te ontmoeten en tegelijk tal van verrassende technieken en werkstukken te maken met verschillende stoffen? Meld je dan aan via www.cultuurpleinnoordveluwe.nl Ondanks dat er al verschillende materialen verzameld zijn kan iedereen die nog stof of andere materialen heeft liggen dit inleveren bij Cultuurplein in de Heerd in Heerde.

Dansen vanaf je stoel (of erachter)

Wekelijks een uurtje bewegen is gezond. Cultuurplein organiseert Dansen vanaf je stoel (of erachter) voor de oudere doelgroep. Dansen geeft plezier en er komen veel endorfines vrij waardoor de emotionele centra in de hersenen geprikkeld worden. Van deelnemers krijgen we dit ook terug. Na een uurtje dansen met Juliette blijft het geluksgevoel hangen. Lees meer

Ik TAAL met jou.

TAAL is bij uitstek een verbindend element maar als je elkaars taal niet spreekt kan ook het ook afstand scheppen.

Doel van het project is TAAL vaan alle kanten te belichten om de ontmoeting tussen inwoners te organiseren/ te faciliteren en het gesprek via thema’s en werkvormen richting te geven.

Cultuurplein benadert taal vanuit de creatieve hoek en maakt de verbinding met verschillende kunstdiciplines. Homo Ludens ofwel de spelende mens is een blij en creatief mens. Verschillende partners dragen vanuit hun expertise bij aan inhoud en leggen andere accenten zoals taalvaardigheid, ontmoeting met schrijvers etc.

Partners: Bibliotheek noord Veluwe, KEKhuis, Dialectgroep , Taalpunt

Hieronder kun je lezen over verschillende onderdelen van het verbindende project:

Textiellab: faciliteert de ontmoeting via textiele werkvormen. I.s.m. Taalpunt

Dichter van de Noord Veluwe: samen met de bibliotheek zijn we op zoek gegaan naar de eerste dichter van onze regio. Op 2 februari j.l. is deze bekendgemaakt.

Expositie Ik Taal met jou: De opening van de expositie vond gelijk plaats met de bekendmaking van de dichter van de noord Veluwe. Naast gedichten waren er kunstwerken te zien van Han en Riekje Lammers, Joke van der Wal, Pauline Luijben, Lidy Rensink en Diana Joseph. De drentse kunstenaar/ grafisch vormgever Albert Rademakers had verschillende werken in het dialect ter beschikking gesteld.

Bekijk de video gemaakt door  RTV794

Lezing René Appel i.s.m. de bibliotheek op

donderdagavond 16 maart 2023, om 20.00 uur in de bibliotheek van Epe.

Concerten en optredens singer songwriters en stand-up comedians : data volgen

Direct contact met één
van onze medewerkers?

Bel 0578 760100.

Schrijf je in voor onze algemene nieuwsbrief