Cultuur
Sluiten
KUNST & CULTUUREDUCATIE

Dichter van de Noord Veluwe

Dichter van de Noord Veluwe

Cultuurplein zal in samenwerking met de Bibliotheek Noord Veluwe op 2 februari 2023 de dichters van de Noord Veluwe uitroepen. ‘De laatste week van januari is de landelijke week van de poëzie en direct aansluitend vragen we aandacht voor de regionale dichtkunst’ vertellen Marieke Kanis van de bibliotheek en Jan Bertil Pool van Cultuurplein. Amateurs en professionals kunnen in twee verschillende leeftijdscategorieën deelnemen. Het is voor het eerst dat er een dichter van de regio zal worden uitgeroepen. De eerste categorie is tot 21 jaar en de tweede categorie is voor volwassenen. De gedichten mogen in het regionale dialect of in het Nederlands. Het is de bedoeling dat de gedichten gaan over thema’s uit de regio. De uitreiking van de prijzen zal tegelijkertijd plaatsvinden in het Kekhuis in Epe en de Bibliotheek in Epe. Via een speciale verbinding zal RTV794 de locaties live met elkaar verbinden en de feestelijkheden streamen via haar kanalen. Het uitroepen van de Dichter van de Noord Veluwe is onderdeel van het project ‘Ik Taal met jou’.

Op initiatief van Cultuurplein is in samenwerking met verschillende organisaties een start gemaakt met het taalproject ‘Ik Taal met Jou’ begonnen. Het idee is om taal als communicatiemiddel op verschillende manieren te belichten vanuit de verschillende kunstdisciplines. Vanuit beeldende kunst, poëzie, dans en muziek worden verschillende taal aspecten op een aansprekende wijze belicht. Zo zijn dansdocentes bezig met choreografieën waarin taal én non-verbale communicatie centraal staan en is er samenwerking met kunstenaars rond het Kekhuis. Vanuit de dialectgroep zoekt men standup comedians en singer-songwriters die in het Nedersaksisch optreden. In het Textiellab bij Cultuurplein zoeken nieuwkomers en Heerdenaren elkaar via kunst en textiel op. Verder zijn aangehaakt het koor Doenja, de Bibliotheek Noord Veluwe, het Taalpunt en RTV794. 

De jury van de eerste dichter van de Noord Veluwe bestaat uit Marieke Kanis van de Bibliotheek Noord Veluwe, Gerard Regeer van het Kekhuis, Cor Rorije van de dialectgroep en Dennis Dekker journalist/ schrijver bekend van o.a. @eenfotovan op Instagram. Prijzen bestaan naast eeuwige roem uit enkele dichtbundels. 

Gedichten kunnen worden ingezonden naar Marieke Kanis van de Bibliotheek Noord Veluwe mkanis@bibliotheeknoordveluwe.nl of Jan Bertil Pool van Cultuurplein jb.pool@cultuurpleinnoordveluwe.nl De gedichten moeten voor 1 januari 2023 ontvangen zijn.

Direct contact met één
van onze medewerkers?

Bel 0578 760100.

Schrijf je in voor onze algemene nieuwsbrief